Zaha Hadid Architects Have Completed The Messner Mountain Museum Corones In Italy – Design You Trust

Zaha Hadid Architects Have Completed The Messner Mountain Museum Corones In Italy

1
Zaha Hadid Architects have completed the Messner Mountain Museum Corones, located in South Tyrol, Italy.

2
Embedded within the summit of Mount Kronplatz, 2,275m above sea level at the centre South Tyrol’s most popular ski resort, the Messner Mountain Museum Corones is surrounded by the alpine peaks of the Zillertal, Ortler and Dolomites. Established by renowned climber Reinhold Messner, the sixth and final Messner Mountain Museum explores the traditions, history and discipline of mountaineering.

3
Messner, the first person to climb all 14 mountains around the world over 8,000 meters, and the first to climb Mount Everest without the aid of tanked oxygen, conveys his vision for the MMM Corones: “Kronplatz offers views beyond the borders of South Tyrol to all points of the compass: from the Lienz Dolomites in the east to the Ortler in the west, from the Marmolada Glacier in the south to the Zillertal Alps in the north. The museum is a mirror of the world of my childhood – the Geislerspitzen, the central buttress of the Heiligkreuzkofel (the most difficult climb in my whole life) and the glaciated granite mountains of the Ahrn Valley.”

4
Messner continues, “On Kronplatz I present the development of modern mountaineering and 250 years of progress with regard to the equipment. I speak of triumphs and tragedies on the world’s most famous peaks – the Matterhorn, Cerro Torre, K2, and shed light on alpinism with the help of relics, thoughts, works of art and by reflecting the outside mountain backcloth in the interior of MMM Corones.”

5
Zaha Hadid explains the concept of the design: “The idea is that visitors can descend within the mountain to explore its caverns and grottos, before emerging through the mountain wall on the other side, out onto the terrace overhanging the valley far below with spectacular, panoramic views.”

6
In 2003, the Concordia 2000 Peace Bell was the first cultural installation to join the sports and recreational amenities at the summit of Mount Kronplatz, which include facilities for hang-gliding and paragliding, the Kron and Gipfel Restaurants, a replica of a Native American settlement, as well as the summit stations of the Kronplatz 2000 cable-car to Riscone/Reischach, the Olang cable-car to Valdaora, and the Ruis cable-car to San Vigilio. The Mountain Museum will welcome visitors throughout the year to explore Messner’s world where humanity is pushed to its limits, adding a further cultural and educational institution to Mount Kronplatz.

7
Reinhold Messner’s vision for a museum of submerged into the peak of Mount Kronplatz detailed three very specific locations of where the museum should emerge from ground: “In the first, a window looking out southwest to the peak of the Peitlerkofel mountain, in the second, another window should look south toward the Heiligkreuzkofel peak, in the third, a balcony should face west to the Ortler and South Tyrol.”

Informed by the shards of rock and ice of the surrounding landscape, concrete canopies have been cast in-situ and rise from the ground to protect the museum’s entrance, viewing windows and terrace.

8
Reflecting the lighter colours and tones of the jagged limestone peaks of the surrounding Dolomites, the exterior panels are formed from a lighter shade of glass-reinforced fibre concrete and fold within the museum to meet the darker interior panels that have the luster and colouration of anthracite found deep below the surface.

A series of staircases, like waterfalls in a mountain stream, cascade through the museum to connect the exhibition spaces and describe visitors’ circulation over three levels. At the lowest level, visitors pass the viewing windows as they traverse through the galleries to emerge out onto the terrace that projects 6m from the mountainside giving a 240 degree panorama across the Alps.

9
At 1,000 square meters, the museum is arranged over several levels to reduce its footprint. During construction, 4,000 cubic meters (140,000 cubic feet) of earth and rock was excavated and then replaced above and around the completed structure – immersing the museum within Mount Kronplatz and helping to maintain a more constant internal temperature. The wide windows allow natural light to penetrate deep within the museum, drawing visitors forward through the interior to the panoramic windows and viewing terrace cantilevered over the valley far below.

Constructed from in-situ reinforced concrete, the museum‘s structure has walls between 40-50cm, while its roof supporting the replaced earth and rock that embeds the museum into the mountain, is up to 70cm thick.

10
The majority of the museum’s exterior and interior panels are also made from in-situ concrete, with a formwork of tapered surfaces used to generate the peaks and abutments of the exterior panels that convey the rock and ice formations of the surrounding landscape. Almost 400 internal and external panels were prefabricated, with the more complex curved elements created in a process of spraying layers of high-performance fibre-concrete into moulds carved from CNC-milled foam using the architect‘s 3D model.

A scaffold of steel sections with adjustable brackets to offset tolerances forms the museum’s substructure. Counter-plates for the connecting brackets are laminated directly within each panel during the prefabrication process.

11
Via Contemporist, BauNetz. Photos by Werner Huthmacher.

If you want more awesome content, subscribe to 'Oh, Design You Trust,' our brand new Facebook page! Trust me, you won't be disappointed.

More Inspiring Stories

A Beautiful Abandoned Casino In Constanta, Romania
The City that Builts into the Rock
Stunning Interior Views Of The Central Social Institution In Prague, Czechoslovakia, 1937
European Communities by Immo Klink
London Olympic Village
Chinese Man Builds 7-Story Home For Dead Brothers
Walkie Talkie Building in London Creates 'Death Ray' with Reflected Sunlight
This Public Pavilion Covered In Plants Was Designed To Invite People To Sit Inside
Created With Billions Of Blocks: Pore Over These Gorgeous Minecraft Creations
Modern Church in Linz, Austria
This Colossal Vessel Will Be A New Public Landmark In Manhattan In 2018
Palais Namaskar: Luxury Hotel & Spa in Marrakech
Meet Escape Traveler - A Tiny Cabin On Wheels That Can Be Moved Anywhere
Beautiful Illustrations of Ranch Houses, An Icons of Comfortable Outdoor Lifestyle in the 1930s and Beyond
How You Live In Russia When You Supervise Local Road Police
Invisible Barn Is A Mirror-Clad Folly Camouflaged Among The Trees Of A California Forest
Daredevil Skateboarding On A Giant Yugoslav Monument
Defenders Of The Soviet Arctic During The Great Patriotic War - The Giant Monument On The Edge Of Russia
"Stage Of Forest": Futuristic Ski Resort Lookout By Meta-Project
One57 Gets Glassy: Photos Of Midtown's Newest Supertall Skyscraper
Whale-Shaped Marine Observatory Will Let Visitors Take A Look Under the Sea
USA Architecture: From Ziggurat to Diners
People In Montreal Are Playing On Light-Filled Seesaws This Winter
Exclusive Photos Of Facebook's Sprawling New HQ, Designed Frank Gehry