A Very Modern Waste-To-Energy Power Plant In Copenhagen That Doubles As An Urban Ski Slope

A Very Modern Waste-To-Energy Power Plant In Copenhagen That Doubles As An Urban Ski Slope

In very Danish fashion, Amager Bakke, the very visible and thoroughly modern waste-to-energy power plant in Copenhagen was made to run as environmentally clean as possible.

That alone would have been enough, yet the designers at Bjarke Ingels Group decided to put the plant’s very unique shape to use in a way that would benefit the community at large. They built an urban ski slope now known as Copenhill along with a variety of other outdoor sports and activities.

More: Amager Bakke, Bjarke Ingels Group, Instagram h/t: laughingsquid

CopenHill, also known as Amager Bakke, opens as a new breed of waste-to-energy plant topped with a ski slope, hiking trail and climbing wall, embodying the notion of hedonistic sustainability while aligning with Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon-neutral city by 2025. CopenHill is a 41,000m2 waste-to-energy plant with an urban recreation center and environmental education hub, turning social infrastructure into an architectural landmark.

CopenHill is conceived as a public infrastructure with intended social side-effects from day one. Replacing the adjacent 50-year old waste-to-energy plant with Amager Ressourcecenter (ARC), CopenHill’s new waste incinerating facilities integrate the latest technologies in waste treatment and energy production. Due to its location on the industrial waterfront of Amager, where raw industrial facilities have become the site for extreme sports from wakeboarding to go-kart racing, the new power plant adds skiing, hiking and rock climbing to thrill seekers’ wish lists.

The internal volumes of the power plant are determined by the precise positioning and organization of its machinery in height order, creating an efficient, sloping rooftop fit for a 9,000m2 ski terrain. At the top, experts can glide down the artificial ski slope with the same length as an Olympic half-pipe, test the freestyle park or try the timed slalom course, while beginners and kids practice on the lower slopes. Skiers ascend the park from the platter lift, carpet lifts or glass elevator for a glimpse inside the 24-hour operations of a waste incinerator.

Recreation buffs and visitors reaching the summit of CopenHill will feel the novelty of a mountain in an otherwise-flat country. Non-skiers can enjoy the rooftop bar, cross-fit area, climbing wall or highest viewing plateau in the city before descending the 490m tree-lined hiking and running trail within a lush, mountainous terrain designed by Danish Landscape Architects SLA. Meanwhile, the 10,000m2 green roof addresses the challenging micro-climate of an 85m high park, rewilding a biodiverse landscape while absorbing heat, removing air particulates and minimizing stormwater runoff.

Beneath the slopes, whirring furnaces, steam, and turbines convert 440,000 tons of waste annually into enough clean energy to deliver electricity and district heating for 150,000 homes. The necessities of the power plant to complete this task, from ventilation shafts to air-intakes, help create the varied topography of a mountain; a man-made landscape created in the encounter between the needs from below and the desires from above. Ten floors of administrative space are occupied by the ARC team, including a 600m2 education center for academic tours, workshops and sustainability conferences.

Rather than consider ARC as an isolated architectural object, the building envelope is conceived as an opportunity for the local context while forming a destination and a reflection on the progressive vision of the company. CopenHill’s continuous façade comprises 1.2m tall and 3.3m wide aluminum bricks stacked like gigantic bricks overlapping with each other.

In-between, glazed windows allow daylight to reach deep inside the facility, while larger openings on the southwest façade illuminate workstations on the administrative floors. On the longest vertical façade, an 85m climbing wall is installed to be the tallest artificial climbing wall in the world for new world records to be broken with views inside the factory. At the bottom of the ski slope, a 600m2 après-ski bar welcomes locals and visitors to wind down once the boots are off. Formerly a piece of infrastructure in an industrial zone, CopenHill becomes the new destination for families, friends and celebration, one that is economically, environmentally and socially profitable.

View this post on Instagram

Et spørgsmål, som CopenHill ofte bliver stillet: "Kan man gå op til toppen og er det gratis?" 🤔 Svaret er: JA! Man kan bevæge sig op ad Amager Bakke inden for vores normale åbningstider, som varierer ud fra årstiderne og højsæson. Vi tilbyder dog også guidede tours, bl.a. i aften under Kulturnatten. Køb dit kulturpas og oplev Københavns bedste udsigt med lækker musik og vinsmagning fra Erik Sørensens Vine 🌄 Hvis du får lyst til at afprøve skibakken i aften, kan du booke din skitid ved ankomst i skicentret og få 20% rabat! Vi tilbyder ski-udlejning, hvis du ikke har taget dit eget udstyr med. OBS! Tilbuddet er kun gældende for kulturpasholdere🚨 #CopenHill #aktivesammen #Kulturnat #SKI365 #nosnownoproblem #amagerbakke #visitcopenhagen #greenroof

A post shared by CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk) on

View this post on Instagram

Trænger du til noget frisk luft på toppen af København? Amager Bakke er bygget oven på forbrændingsanlægget, ARC, som producerer én af de mest vedvarende og bæredygtige energiløsninger i verden 🌎 Forbrændingsanlægget omdanner befolkningens skrald, således det forsyner København med energi. Anlægget er et lyspunkt i den grønne omstilling, da der primært kommer damp ud af skorstenen 👀 Så husk at tage en tur forbi CopenHill og få noget frisk luft, vind i håret og sus i maven, når du flyver ned ad skibakken ⛷ Book skitid og læs mere på www.copenhill.dk 👈 #copenhill #aktivesammen #ski365 #nosnownoproblem #amagerbakke #arc #greenroof #visitcopenhagen #copenhagen #skiing #neveplast #sustainability #sharingcph 📸: Max Mestour

A post shared by CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk) on

View this post on Instagram

CopenHill ønsker alle en GLÆDELIG JUL, og tak for deltagelsen i vores adventskalender 🎅 I vintersæsonen er vejret ikke en hindring på CopenHill: ☕ Fryser du? Få varmen med en kop kaffe, varm kakao eller gløgg i skicentret! 💡 Er solen gået ned? Skibakken er fuldt belyst med smuk udsigt over København! ☃️ Sner det? Intet problem, så får du blot en sand skioplevelse som i Alperne! Stadig i panik over julegaven? Tilgå link i bio, hvor vi har opstillet en række julegaveidéer, bl.a. gavekort og oplevelser på CopenHill 🎁 #copenhill #ski365 #aktivesammen #amagerbakke #nosnownoproblem #arc #skiing #neveplast #copenhagen #københavn #visitcopenhagen #mitkbh #voreskbh #delditkbh #sharingcph #denmark #greenroof #sustainability 📸: Max Mestour

A post shared by CopenHill Urban Mountain (@copenhilldk) on

(Visited 1 times, 2 visits today)

Leave Your Comment Below

More Inspiring Stories